PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto z makiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/75/94e0ff3c0c950eb47f9c014635433d8e46b7bf48.jpeg30891979http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-z-makiem-3
1 kostka margaryny (250gr)
1,5 szkl cukru
1 szkl mleka
1 szkl maku
100 gr kandyzowanej skórki pomarańczy
50 gr płatków migdałów
6 jajek
2 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margaryna, bułka tarta do formy
Cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto z makiem
1.
Margarynę roztopić w rondelku, dodać mleko, cukier, mak, skórkę pomarańczy oraz płatki migdałów i doprowadzić całość do gotowania. Odstawić do wystudzenia.
2.
Żółtka oddzielić od białek. Do wystudzonej masy dodać żółtka, dobrze wymieszać oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
4.
Formę o wymiarach 22,5cm X 32,5cm natłuścić margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 55 minut w temperaturze 170stC, do suchego patyczka. Ja piekłam używając funkcję góra-dół z termoobiegem.
5.
Gotowe i wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można dodać również inne ulubione bakalie - rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze