Ciasto czekoladowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 2 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, oraz dodajemy cukier migdałowy. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól oraz posiekane orzechy i płatki migdałów. Mak zalewamy wrzątkiem, nadmiar wody odlewamy. Dodajemy do ciasta. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy. Posypujemy ew. cukrem pudrem.
Komentarze