Ciasto czekoladowe z makiem

4.49 (195 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto czekoladowe smakuje jak brownie, pachnie makowcem !

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok. 125 g mąki,
    - 3 jajka,
    - 2 gorzkie czekolady (po 100 g min. 60% kakao),
    - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
    - szczypta soli,
    - 100 g maku mielonego (i 1/2 szklanki wrzątku),
    - garść orzechów włoskich,
    - garść płatków migdałów/rozdrobnionych migdałów,
    - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta 16 g),
    - 1/2 kostki masła (100 g).
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 2 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, oraz dodajemy cukier migdałowy. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól oraz posiekane orzechy i płatki migdałów. Mak zalewamy wrzątkiem, nadmiar wody odlewamy. Dodajemy do ciasta. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy. Posypujemy ew. cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować