ciasto z bezą i czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

cierpki smak dżemu porzeczkowego i słodka beza

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • beza:
    białko 1/2 szklanka
    cukier 1 szklanka
    ocet winny 1/5 łyżeczki

    środek ciasta:
    śmietana kremówka 0,4 l
    żelatyna 2 łyżki
    serek mascarpone 200 gr
    cukier 2 łyżki
    oraz:
    dżem porzeczkowy czarna porzeczka
    biszkopty okrągłe
    kakao do posypania

Ciasto z bezą i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. upiecz bezę :
    Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodaję ocet ,blachę do pieczenia wykładam pergaminem i formuję kwadrat ( bo w takiej formię robię ciasto) i łyżką robię różki z bezy , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjmuję i pozostawiam na pergaminie, aby ostygła.schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj serek oraz rozpuszczona żelatynę, biszkoptami wykładam formę , na biszkopty przelewam masę następnie wkładam na pół godz, do lodówki ,po wyjęciu z lodówki masę posmaruj dżemem porzeczkowym ,połóż bezę ,owiń folią spożywczą i na 3 godz, wstaw do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy