Ciasto z bezą i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.upiecz bezę :
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodaję ocet ,blachę do pieczenia wykładam pergaminem i formuję kwadrat ( bo w takiej formię robię ciasto) i łyżką robię różki z bezy , wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjmuję i pozostawiam na pergaminie, aby ostygła.schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, dodaj serek oraz rozpuszczona żelatynę, biszkoptami wykładam formę , na biszkopty przelewam masę następnie wkładam na pół godz, do lodówki ,po wyjęciu z lodówki masę posmaruj dżemem porzeczkowym ,połóż bezę ,owiń folią spożywczą i na 3 godz, wstaw do lodówki.
Komentarze