Ciasto truskawkowo-karmelowe

0 (0 ocen)

Smak lata zimą :)

Składniki:

  • biszkopt (24x28cm):
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem truskawkowy:
    ok. 0,5 kg truskawek
    (u mnie mrożone)
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka żelatyny
    400 g serka homogenizowanego naturalnego
    1 cukier waniliowy

    krem karmelowy:
    1 puszka masy kajmakowej
    1 kostka masła

    posypka orzechowa:
    5 dkg orzechów
    1 łyżka masła
    1 łyżka mleka
    1 łyżka cukru pudru

    do nasączenia:
    sok z 1 cytryny
    1/2 szklanki wody

Ciasto truskawkowo-karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopta. Wstawić go do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części. Nasączyć.
  • 2. Truskawki zagotować, zmiksować blenderem, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, żelatynę i wystudzić. Serek zmiksować z cukrem pudrem, a następnie z musem truskawkowym. Można odstawić na chwilę do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć, a następnie wylać ją na biszkopta i przykryć druga jego częścią.
  • 3. Masło zmiksować z masą kajmakową u rozsmarować na wierzchu ciasta. Masło, cukier i mleko rozpuścić na patelni, wrzucić orzechy, podsmażyć. Kiedy wystygną posypać nimi ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy