Ciasto „śliweczka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka krótko zmiksować (spienić), dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na wysokich obrotach miksera przez 10 minut, aż masa będzie puszysta.
2. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.
3. Ciasto przelać do blaszki 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać śliwki i powciskać je delikatnie palcem .Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez kilka minut w foremce, a następnie wyjąć razem z papierem i wystudzić całkowicie na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze