Ciasto „śliweczka”

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Chyba nie ma łatwiejszego ciasta…. Biszkopt na oleju plus owoce – tym razem śliweczki
Skusicie się ?:-)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    4 jajka

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżka cukru wanilinowego

    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:

    600 g śliwek – przeciętych na pół i pozbawionych pestek

    cukier puder do posypania

Ciasto „śliweczka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka krótko zmiksować (spienić), dodać cukier i cukier wanilinowy i miksować na wysokich obrotach miksera przez 10 minut, aż masa będzie puszysta.

    2. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej i zmiksować do połączenia.

    3. Ciasto przelać do blaszki 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładać śliwki i powciskać je delikatnie palcem .Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez kilka minut w foremce, a następnie wyjąć razem z papierem i wystudzić całkowicie na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy