Ciasto potrójnie mleczne

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Popularny wypiek w państwach amerykańskich takich jak Salwador, Nikaragua czy np. Meksyk. Świetnie smakuje z owocami.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - niesolone masło: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - jajka: 5 sztuk
    - ekstrakt z wanilii: 0.5 łyżeczki
    - pełnotłuste mleko: 1 szklanka
    - słodkie mleko skondensowane: 1 szklanka
    - niesłodzone mleko skondensowane: 0.67 szklanki
    - śmietana kremówka: 1.5 szklanki
    - cukier: 4 łyżki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka

Ciasto potrójnie mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Blaszkę o wielkości ok. 30 x 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzeć masło z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jajku. Na koniec dodać ekstrakt. Masę masę maślaną połączyć z mąką, przelać na blaszkę i piec 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wymieszać mleka. Wylać na ciasto. Schłodzić mocno w lodówce. Ubić śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto posmarować śmietaną. Podawać. Ciasto można upiec w tortownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy