Ciasto potrójnie orzechowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Orzechowiec z nutką kawy

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (blacha 25x35)

    Biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    4 łyżki cukru
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto miodowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    250 g margaryny
    2 łyżki płynnego miodu
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    Glazura orzechowa:
    250 g pokrojonych orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    4 łyżki cukru
    100 g masła
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    200 g masła
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    200 g mielonych orzechów włoskich
    likier orzechowy -wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto potrójnie orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C.

    Ciasto miodowe:
    Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Drugą część wyłożyć na dno blachy i wyłożyć przygotowaną glazurę orzechową.

    Glazura orzechowa:
    Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor.

    Masa budyniowa:
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać.

    Przełożenie ciasta:
    Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Orzechy Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować