Ciasto potrójnie orzechowe

  • wyświetlono: 681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Orzechowiec z nutką kawy

  • 30 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: (blacha 25x35)

Biszkopt orzechowy:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki cukru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
2 łyżki płynnego miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
Glazura orzechowa:
250 g pokrojonych orzechów włoskich
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
100 g masła
Masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
200 g masła
2-3 łyżki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g mielonych orzechów włoskich
likier orzechowy -wedle uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto potrójnie orzechowe

  • 1. Przygotowanie:

    Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C.

    Ciasto miodowe:
    Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Drugą część wyłożyć na dno blachy i wyłożyć przygotowaną glazurę orzechową.

    Glazura orzechowa:
    Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor.

    Masa budyniowa:
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać.

    Przełożenie ciasta:
    Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptorzechyorzechowieckawowemiodowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo orzechowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto kokosowo-orzechowe

Na świątecznym stole nie może też...

Orzechowa delicja

Dodane przez: Jaga85

Ciasto orzechowa delicja

Ciasto pyszne i eleganckie! Słone...

Ciasto orzechowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto orzechowe

Dla wielbicieli orzechów. Ciasto...

Ciasto orzechowe.

Dodane przez: Magda Garyga

Ciasto orzechowe

Coś dla amatorów mocno orzechowego...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: e-jola1

Ciasto orzechowe z kremem

Pyszne orzechowe ciasto z budyniową...

ciasto orzechowe cappuccino

Dodane przez: katrinaM24

ciasto Orzechowe Cappucino

Jest to przekładaniec składający...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.