Ciasto "porzeczka w marcepanie"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To pyszne ciasto można podawać wystudzone jako letni deser lub podwieczorek. Można je podać także na ciepło z odrobiną creme fraiche lub lodami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 300 g masła,
    • 250 g cukru,
    • 3 jajka,
    • 200 g mąki pszennej,
    • 50 g mąki migdałowej,
    • 50 g mąki kukurydzianej (polenty),
    • 15 g proszku do pieczenia,
    • DODATKOWO:
    • 400 g czerwonej porzeczki,
    • 100 g masy marcepanowej,

Ciasto "porzeczka w marcepanie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
    Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę czerwonej porzeczki. Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostałą porzeczkę.
    Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
    Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
    Życzę smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy