Ciasto porzeczka z dżemem, kremówką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt nasączyć ponczem. Przesmarować dżemem.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.
Beza:
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna miksować jeszcze chwilkę. Dodać mąkę, kakao i ocet – krótko miksować, do połączenia składników. Bezę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 15 min w dobrze nagrzanym piekarniku w 160 stopniach, później zmniejszyć temp do 90 stopni i piec 30 minut (termoobieg). Schłodzoną bezę położyć na kremówce.
Komentarze