Ciasto porzeczka z dżemem, kremówką i bezą

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla smakoszy porzeczek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanka cukru
    1,5 opakowania budyniu czekoladowego
    1/4 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1-2 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    ¼ szkl ciepłej wody
    2 łyżeczki cukru
    6 łyżek likieru porzeczkowego
    (można sok porzeczkowy + wódka)

    Beza:
    4 białka
    200g cukru
    czubata łyżka kakao
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto porzeczka z dżemem, kremówką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt nasączyć ponczem. Przesmarować dżemem.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt.

    Beza:
    Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna miksować jeszcze chwilkę. Dodać mąkę, kakao i ocet – krótko miksować, do połączenia składników. Bezę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 15 min w dobrze nagrzanym piekarniku w 160 stopniach, później zmniejszyć temp do 90 stopni i piec 30 minut (termoobieg). Schłodzoną bezę położyć na kremówce.

    Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Forma: 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować