Miodowa porzeczka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    600 g mąki
    200 g miodu
    200 g cukru kryształ
    100 g masła
    3 jajka
    12 g sody oczyszczonej

    MASA PORZECZKOWA:
    500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
    1 szklanka wody
    cukier do smaku
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    MASA GRYSIKOWA:
    500 ml mleka
    90 g kaszy manny
    120 g cukru
    cukier wanilinowy
    250 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodowa porzeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Z podanych składników zarobić ciasto. Schłodzić, podzielić na 4 części. Rozwałkować na blachy (25/35 cm.). Piec każdą osobno w temp. ok. 170*C przez ok. 10 - 15 min.
  • 2. MASA PORZECZKOWA:
    Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Porzeczki zagotowujemy z 1/2 szklanki wody, doprawiamy do smaku cukrem i gotujemy ok. 10-15 minut. Ja swoje po tym czasie przetarłam na sitku, by pozbyć się pestek i znów zagotowałam. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, wlewamy do porzeczek i całość zagotowujemy. Rozpuszczamy napęczniałą żelatynę i wlewamy do musu porzeczkowego.
  • 3. MASA GRYSIKOWA:
    Z podanych składników ugotować grysik na gęsto. Masło utrzeć i dodawać małymi porcjami wystudzony grysik. Miksować do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować