ciasto pomarańczowo-marchewkowe podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto na leniwe niedziele.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 jajek,
    150 g cukru,
    175 g mąki pszennej,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    2 małe, starte marchewki,
    łyżeczka startego imbiru,
    skórka i sok z jednej pomarańczy,
    3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej),
    szczypta soli.
    Na polewę:
    tabliczka mlecznej czekolady,
    300 g serka waniliowego homogenizowanego,
    2 łyżki masła.

Ciasto pomarańczowo-marchewkowe podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, marchew, imbir, pomarańczę, rozpuszczoną margarynę i sól. Wyrobić mikserem gładkie ciasto.
    Wylać na małą blaszkę. Piec 30 minut w 180`C.
  • 2. Czekoladę rozpuścić z masłem. Ostudzić. Dodać serek i zmiksować.
    Na przestudzonym cieście rozsmarować polewę. Udekorować kawałkami pomarańczy.

Porady

Zamiast serka można użyć ricotty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy