Ciasto "Pomarańczowa róża"

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,pomarańczowo-czekoladowe ciasto z silikonowej formy w kształcie róży. Wilgotne,pachnące pomarańczą i delikatnie słodkie.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 250 gramów
    - cukier (brązowy lub biały): 1 szklanka
    - mąka pszenna (tortowa,przesiana): 1 szklanka
    - skórka pomarańczowa (kandyzowana): 100 gramów
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka
    - kakao: 1 łyżka

Ciasto "pomarańczowa róża" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu stopić margarynę,odstawić w chłodne miejsce,aby całkowicie wystygła.
  • 2. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną,przesiać przez sitko.
  • 3. Jaja ubić z cukrem.Dodać margarynę,mieszaninę mąk,proszek do pieczenia,skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy,wymieszać.Odłożyć 4 łyżki ciasta do miseczki,dodać kakao,wymieszać.
  • 4. Do silikonowej formy wlać jasne ciasto(pomarańczowe),a następnie ciemne ciasto (z kakao).
  • 5. Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy