Ciasto odwracane z mirabelkami

0 (0 ocen)

Odwracane ciasto z mirabelkami - delikatne, lekko kwaśne i bardzo smaczne.

Składniki:


  • 180 g margaryny
    340 g mąki
    4 szt jajka
    300 g cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    230 g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    2 łyżki cukru
    mirabelki

Ciasto odwracane z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę do tarty z wyjmowanym dnem na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Na papierze rozsypać 2 łyżki cukru i ułożyć umyte i wypestkowane mirabelki. Na mirabelki wylać ciasto,wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i po 15 min wyjąć z formy nie zapominając o odwróceniu ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy