Ciasto miodowe

0 (0 ocen)

Ciasto z miodem więc pasuje do grudnia, ale wybornie smakuje przez cały rok.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    3 płaskie łyżeczki sody
    Masa:
    25 dag masła
    1.5 szklanki mleka
    1/2 szklanki kaszki mannej
    3/4 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    3/4 słoika dżemu jagodowego
    polewa czekoladowa

Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać cukier i sodę, wymieszać na sucho. Margarynę pokroić w kostkę i razem z jajkami oraz płynnym miodem dodać do suchych składników, zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, następnie je rozwałkować i kolejno upiec ( na papierze) Piec w temp. 180st na złoty kolor.

    Masa:
    Zagotować mleko i ugotować na nim gęstą kaszkę którą trzeba dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie dodając porcjami zimną kaszką i ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.

    Spód ciasto posmarować całą masą z kaszki, przykryć drugim plackiem i na nim rozsmarować dżem, przykryć trzecim plackiem , dobrze docisnąć, wierzch ciasta polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić u mnie ciasto jest posypane sporą ilością krokantu orzechowego.

    Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach kiedy zmięknie i wszystkie smaki się połączą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy