Ciasto Lemoniadowy kokosek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu,podzielne,dobrze się kroi,a w smaku pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 ml lemoniady cytrynowej
    250 g masła
    6 jajek
    250 g cukru kryształu
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    350 g mąki pszennej
    100 g wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczka soli
    na polewę kokosową:
    200 ml śmietany 18%
    50 g masła
    150 g cukru kryształu
    150 g wiórek kokosowych

Ciasto lemoniadowy kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę,dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą i wiórkami kokosowymi i dodać do ciasta wraz z lemoniadą, zmiksować na wolnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników,
    Wyłożyć na blaszkę,wygładzić,piec na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
  • 2. W tym czasie zagotować śmietanę z masłem i cukrem,dodać wiórki kokosowe i wymieszać,zdjąć z ognia.
    Wyjąć ciasto z piekarnika,wyłożyć na nie masę kokosową i piec jaszcze wszystko około 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy