Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu,podzielne,dobrze się kroi,a w smaku pyszne.
60 min
Składniki:
na ciasto:
200 ml lemoniady cytrynowej
250 g masła
6 jajek
250 g cukru kryształu
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
350 g mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
na polewę kokosową:
200 ml śmietany 18%
50 g masła
150 g cukru kryształu
150 g wiórek kokosowych
Ciasto lemoniadowy kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę,dalej ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą i wiórkami kokosowymi i dodać do ciasta wraz z lemoniadą, zmiksować na wolnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników,
Wyłożyć na blaszkę,wygładzić,piec na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut.
2.W tym czasie zagotować śmietanę z masłem i cukrem,dodać wiórki kokosowe i wymieszać,zdjąć z ognia.
Wyjąć ciasto z piekarnika,wyłożyć na nie masę kokosową i piec jaszcze wszystko około 15 minut.
Komentarze