Ciasto kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do garnka i mieszać, aż powstanie budyń. Schłodzić budyń.
Do miski włożyć miękką margarynę i miksować, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Kokos:
Roztopić margarynę na patelni, dodać wiórki i cukier, prażyć na złoty kolor, często mieszając.
Biszkopt przesmarować dżemem, potem rozłożyć krem i na koniec posypać uprażonym kokosem. Schłodzić w lodówce.
Komentarze