Ciasto kokosek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 jajka
    0,5 szkl cukru
    1 łyżka octu
    8g proszku do pieczenia
    1 szkl mąki

    Krem:
    ½ litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    250g margaryny lub masła

    Kokos:
    200g wiórków kokosowych
    1/3 kostki margaryny lub masła
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

    Krem:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do garnka i mieszać, aż powstanie budyń. Schłodzić budyń.
    Do miski włożyć miękką margarynę i miksować, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

    Kokos:
    Roztopić margarynę na patelni, dodać wiórki i cukier, prażyć na złoty kolor, często mieszając.

    Biszkopt przesmarować dżemem, potem rozłożyć krem i na koniec posypać uprażonym kokosem. Schłodzić w lodówce.

Porady

Forma: 21x32cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować