Ciasto kremowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, które kusi wyglądem i zachwyca smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem czekoladowy:
    500 g śmietanki 36%
    150 g gorzkiej czekolady
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki agrestowe bądź cytrynowe
    Polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki śmietany 18%

Ciasto kremowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrami. Dodawać po jednym zółtku i dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć mąki z jajkami łyzką. Ciasto przełożyć na formę o wymiarach 25*30cm i piec w temp 200 stopni ok 30 min. Wystudzić.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wystudzić, dodać do jabłek i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem czekoladowy:
    Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do czekolady 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Delikatnie miksując dodawac po łyżce czekolady ze śmietaną do ubitej kremówki.
  • 4. Biszkopt przeciąć na pół. Na spod biszkoptu wyłożyć masę jabłkową, na nią krem czekoladowy i przykryć biszkoptem.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietanę.
    Ciasto polać polewą i gotowe :)

Komentarze

Podobne przepisy