Ciasto korzenne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Moje ulubione na jesienne i zimowe wieczorki

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki cukry cynamonowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki mleka
    7 łyżek mąki
    2 nieduże jabłka
    1/4 szklanki cukru pudru

Ciasto korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier dodać rozpuszczoną margarynę i resztę składników wymieszać .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy. Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i dodać do ciasta wymieszać wylać do keksówki (21/11). Piec w 170 stopniach 60 min.Po upieczeniu wyjąć ciasto z keksówki . Polukrować jeszcze gorące

Porady

Pamiętajmy ze mąka mące jest nierówna ostatnio jak je robiłam zużyłam 6 łyżek mąki. i to samo tyczy się piekarnika można też dodać 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej dla intensywniejszego smaku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy