CIASTO DYNIOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie!Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( tortownica 21 cm )

    * mąka pszenna – 1 czubata szkl

    * puree z dyni – 3/4 szkl szkl

    * cukier – 0,5 szkl

    * olej roślinny – 0,5 szkl

    * jajko – 2 szt

    * soda – 0,5 łyżeczki

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * cynamon – 1 czubata łyżeczka

    * sol – 1 szczypta

Ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree.

    Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą.

    W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy.

    Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy.

    Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ).

    Studzimy, zajadamy!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy