Ciasto budyniowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

Idealnie nadaje się na podwieczorek w niedzielne popołudnie.

Składniki:

  • 1 kg jabłek utartych na grubych oczkach
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    1 1/2 szkl. cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 budynie waniliowe + 1/2 szkl. cukru (ugotować w 3/4 l mleka)

Ciasto budyniowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z 1 szkl cukru i żółtkami na puch. Mieszając wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z pianą.
    3/4 ciasta wyłożyć na blachę. Na nim wyłożyć jabłka, potem gorący budyń i resztę ciasta. Piec godzinę w temp 180.

Komentarze

Podobne przepisy