Ciasto budyniowo-jabłkowe

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem, teraz ja robię je dla męża i synka. Znika z talerza w ekspresowym tempie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
    kostka masła lub margaryny
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    po 1 szklance mąki pszennej tortowej i ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże (na 3/4 litra mleka) opakowania budyniu waniliowego
    1 litr mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto budyniowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch.
    Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać ją z resztą masy.
  • 3. Budyń z obydwu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier.
  • 4. 3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczoną, posypaną bułką tartą blachę. Na cieście rozłożyć kolejno : warstwę jabłek, gorący budyń, pozostałe ciasto.
  • 5. Piec ok. 60 min. w temp. 180 C.

Porady

Po upieczeniu ciasto najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować