Ciasto budyniowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch.
Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać ją z resztą masy.
3.Budyń z obydwu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier.
4.3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczoną, posypaną bułką tartą blachę. Na cieście rozłożyć kolejno : warstwę jabłek, gorący budyń, pozostałe ciasto.
5.Piec ok. 60 min. w temp. 180 C.
Porady
Po upieczeniu ciasto najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze