Ciasto borówkowo kajmakowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Borówki , najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1/2 kostki masła
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru pudru
    2 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    2 żółtka
    1/2 litra borówek

Ciasto borówkowo kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach.

  • 2. W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić.

Porady

Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej i estetyczniej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy