Ciasto amerykańskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto amerykańskie zwane inaczej wiewiórką czy salcesonem jest w moich zbiorach od dawna, jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne a przy tym zawsze się udaje.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 -3 duże jabłka
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody oczyszcznej
    ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/3 szklanki orzechów laskowych
    kilka suszonych daktyli

Ciasto amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą pianę. Porcjami dodawać przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę, wsypać cynamon. Dokładnie wymieszać. Na końcu wlać olej i połączyć wszystkie składniki.
    Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Bakalie pokroić dodać do ciasta.
    Ciasto wyłożyć do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać dowolne bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy