CIASTKA WARSZAWSKIE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, idealne do kawy

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 1 szklanka roztopionego masła
    - 3 żółtka
    - 2 szklanki mąki

    LUKIER
    - 30 dag cukru pudru
    - 2 białka
    - 1 łyżka soku z cytryny

    DODATKOWO
    - słoiczek twardej marmolady

Ciastka warszawskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę połączyć z przestudzonym masłem i żółtkami. Zagnieść ciasto na jednolitą masę i rozwałkować. Foremką wykrawać małe, takiej samej wielkości krążki. Każdy krążek posmarować lukrem, przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min.

    Lukier: wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej masy.

    Po upieczeniu i ostudzeniu skleić marmoladą dwa ciasteczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy