Ciastka owsiano-kokosowe z suszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

To połączenie idealne, smaczne i niezwykle aromatyczne. Ciasteczka są przepyszne, lekko chrupiące i niezbyt słodkie.

  • 20 min

Składniki:

  • (około 17 sztuk)
    100g masła
    50g cukru kokosowego (w wersji nie dla diabetyków - może być zwykły)
    1 jajko
    80g płatków owsianych
    20g otrębów owsianych (można zastąpić płatkami)
    120g mąki pszennej (lub dowolnej)
    30g wiórek kokosowych
    2 łyżki syropu z agawy
    Dodatkowo:
    30g suszonych jabłek w kostce
    Opcjonalnie:
    cukier puder do posypania (zmieliłam ksylitol)

Ciastka owsiano-kokosowe z suszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0n23dkf 1. Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
    Nadal mieszając - wbij jajko i następnie dodać resztę składników.
    Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i na końcu połączyć z suszonymi jabłkami.
  • image-0nsacwa 2. Z powstałej masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Swoje ciastka spłaszczałam za pomocą kratki do siekania jajek, dzięki czemu po upieczeniu powstał ciekawy wzór.)
  • image-1kvloiq 3. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 14-15 minut w 180 stopniach.
    (Powinny być zarumienione.)
  • image-0lg7ojp 4. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy