Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami

4.48 (205 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

To prosty oraz przepyszny wypiek, który jest źródłem cennych wartości odżywczych. To zdrowe ciasto zawiera sporą ilość błonnika, a jego sytość idealnie zaspokoi mały głód oraz ochotę na coś słodkiego zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Ciasto ładnie wyrasta pomimo "ciężkich" składników (płatków, mąki pełnoziarnistej) i najbardziej smakuje mi z jabłkami, choć możecie je zastąpić dowolnymi owocami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
    1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml) (*)
    1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) (**)
    3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    Dodatkowo:
    1-2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej.
    Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.
    Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka.
    Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Porady

(*) Można użyć mąki zwykłej lub pełnoziarnistej - albo je pomieszać. (**) Fajnie sprawdzi się ksylitol lub erytrol zmieszany z cukrem kokosowym, który nada ciastu karmelowego posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować