Ciasteczka z pomarańczą i gałką muszkatołową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smak i zapach ... bezcenne

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 250 g mąki
    150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    100 g cukru
    1 szczypta soli
    1 małe jajko
    skórka otarta z jednej pomarańczy
    szczypta gałki muszkatołowej

Ciasteczka z pomarańczą i gałką muszkatołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło i razem je pocieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
    Ciasto formujemy w rulon o średnicy ok. 5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
  • 2. Tak schłodzone ciasto kroimy na plastry o grubości jednego centymetra.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.
    Ciasteczka nie powinny się bardzo zrumienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy