250 g mąki
150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
100 g cukru
1 szczypta soli
1 małe jajko
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta gałki muszkatołowej
Ciasteczka z pomarańczą i gałką muszkatołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło i razem je pocieramy w dłoniach, aż powstanie kruszonka.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
Ciasto formujemy w rulon o średnicy ok. 5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
2.Tak schłodzone ciasto kroimy na plastry o grubości jednego centymetra.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10 - 12 minut.
Ciasteczka nie powinny się bardzo zrumienić.
Komentarze