Makaron z kurkami i krewetkami w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Postanowiłam połączyć ze sobą oba produkty i muszę stwierdzić, że wyszło pysznie ! Jest tu ktoś, kto próbował takiego połączenia ??To danie z serii tych poprawiających humor. Idealne na dzisiejszy szary, smutny dzień :)

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
    100 g kurek
    12 - 14 sztuk krewetek surowych, obranych (ogonki można zostawić do dekoracji)
    2 małe ząbki czosnku - drobno posiekane
    1 mała szalotka - drobno posiekana
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    gałka muszkatołowa
    200 ml śmietany 30 %
    Wedle uznania - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z kurkami i krewetkami w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
    Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz.
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż na niej szalotkę do momentu aż się zeszkli, dodaj kurki, posól, smaż przez około 8 - 10 minut. Grzyby zdejmij zdejmij z patelni i odłóż na talerzyk.
    Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj krewetki, następnie czosnek, smaż łącznie 3 - 4 minuty (od 1,5 do 2 minut z każdej strony). Do krewetek dodaj kurki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
    Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze.
    Wedle uznania - dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować