CIASTECZKA RAZOWO-KAWOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo kruche ciasteczka. Długo utrzymują świeżość.

  • 60 min

Składniki:

  • - 25 dkg mąki pszennej razowej
    - 25 dkg mąki krupczatki
    - 1 kostka margaryny miękkiej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 żółtka
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1 łyżka kawy "Inki"
    - 1/4 szklanki śmietany (najlepiej słodkiej, ale może być kwaśna)
    - 2 łyżki słonecznika do dekoracji

Ciasteczka razowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka razowo kawowe 1. Z podanych składników (oprócz słonecznika) zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce pół godziny.
    Rozwałkować na grub. 5mm i wykrawać foremką ciasteczka.
    Wierz ciasteczek posypać słonecznikiem.
  • Ciasteczka razowo kawowe 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.20 minut.
    Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.
  • Ciasteczka razowo kawowe 3. Ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast słonecznika, można dać orzechy lub bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy