Ciasteczka otrębowo-owsiane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wymyśliłam pewnego wieczoru ciasteczka, gdzie większość składników używam zazwyczaj do robienia śniadaniowych owsianek. Rodzina uwielbia je przegryzać podczas wspólnego oglądania filmów.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
    - 10 łyżeczek cukru ( 5 słodziku dla dbających o linię)
    - 2 jajka + jedno żółtko
    - 3 czubate łyżki margaryny bądź masła
    - pełna szklanka płatków owsianych górskich
    - szklanka otrębów orkiszowych lub pszennych
    - 2 łyżeczki siemienia lnianego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - cukier waniliowy
    - papier do pieczenia

Ciasteczka otrębowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę lub masło ucieramy ze słodzikiem.
    2. Dodajemy 2 jajka, mieszamy.
    3. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ponownie mieszamy.
    4. Dodajemy płatki owsiane, otręby, siemię lniane.
    5. Z gęstej masy wykładać łyżką okrągłe placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    6. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut i pieczemy w 180 stopniach. Około 7-8 minut przed końcem, za pomocą pędzelka smarujemy ciasteczka żółtkiem. Smacznego!

Porady

Na koniec można posypać cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy