Ciasteczka kukurydziano-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, bardzo kruche i delikatne ciasteczka kukurydziane z dodatkiem zmielonych orzechów. Polecam przepis.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła,
    3 czubate łyżeczki majonezu,
    120 g cukru,
    1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
    200 g mąki pszennej,
    150 g mąki kukurydzianej,
    pół szklanki orzechów laskowych.

Ciasteczka kukurydziano-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy majonez, mąkę kukurydzianą i pszenną oraz proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto.

    Orzechy mielimy na mąkę.

    Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

    Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w orzechach i wykładamy na blaszkę, lekko spłaszczamy.

    Pieczemy około 15 minut w 190 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Ciasteczka możemy posypac dodatkowo cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy