Ciasteczka krucho-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo szybkie do zrobienia i naprawdę pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    30 dkg mąki tortowej
    Ok. ¾ kostki masła
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Góra ciasteczek
    2 białka
    1/3 szklanki cukru
    10 dkg drobnego kokosu

Ciasteczka krucho-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto zagnieść. Owinąć w folie i schłodzić 30 min. Gotowe rozwałkować i wycinać niewielkie kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka podpiec ok. 6 min w temp 160 stopni i wyjąć. Wyłożyć na nie masę kokosową. ( na każde ciasteczko ok. 1 łyżeczki masy). Włożyć ponownie do pieca ale zmniejszyć temp. do 140 stopni. Góra ma się podsuszyć ok. 15 min. Upieczone i przestudzone ciasteczka polewamy rozpuszczoną czekoladą.

    Ogrzane białka ubić, pod koniec dodać cukier i miksować aż piana zrobi się lśniąca. Dodać kokos i lekko wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy