Ciasteczka kruche, dekorowane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka te pochodzą z przepisu mojej mamy, która od dawna je piecze. Smakują każdemu i są szybkie w zrobieniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    20 dkg masła
    10 dkg cukru
    2 żółtka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka kruche, dekorowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka mieszamy razem. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu śmietanę. Gdyby masa była zbyt lepka dosypujemy mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Następnie dzielimy ciasto 2 części i jedną rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm. Z kawałka ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka. Na ciasteczka możemy położyć także marmoladę ( twardą). I tak gotowe ciastka układamy na formę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 10 minut w piekarniku o temperaturze 180. Gdy ciasteczka ostygną można je popisać polewą z lukru ( 1 białko utrzeć z około 0,4kg cukru pudru) lub polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy