Ciasteczka kruche, dekorowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka mieszamy razem. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu śmietanę. Gdyby masa była zbyt lepka dosypujemy mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Następnie dzielimy ciasto 2 części i jedną rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm. Z kawałka ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka. Na ciasteczka możemy położyć także marmoladę ( twardą). I tak gotowe ciastka układamy na formę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 10 minut w piekarniku o temperaturze 180. Gdy ciasteczka ostygną można je popisać polewą z lukru ( 1 białko utrzeć z około 0,4kg cukru pudru) lub polewą czekoladową.
Komentarze