Ciasteczka kokosowo - owsiane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo popularne w Australii i Nowej Zelandii. Po raz pierwszy miałam okazję spróbować ich właśnie podczas Australian Day w moim liceum.

  • 40 min

Składniki:

  • 85 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
    85 g wiórków kokosowych
    100 g mąki
    70 g cukru pudru
    100 g margaryny
    2 łyżki miodu
    płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasteczka kokosowo - owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder mieszamy. W garnuszku roztapiamy margarynę (nie doprowadzamy do zagotowania). Gdy będzie całkiem płynna dodajemy 2 łyżki miodu. W szklance w łyżce wrzątku rozpuszczamy sodę i wlewamy do margaryny ciągle mieszając. Łączymy suche składniki z zawartością garnuszka i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i umieszczamy na natłuszczonej brytfance delikatnie spłaszczając. Zachowujemy odstępy nakładajac ciasteczka gdyż lekko się rozlewają, najlepiej 15 - 18 na brytfankę. Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka szybko "łapią kolor" więc pilnujemy by ich zbyt nie przypiec. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż ostygną i lekko stwardnieją.

Porady

Można dodać do nich żurawinę, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki i inne bakalie według uznania a także zmienić proporcjonalnie ilość płatków czy wiórków w zależności od tego czy chcemy otrzymać ciasteczka bardziej kokosowe czy owsiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy