CIASTECZKA CHAŁWOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla ulubieńców kruchych ciastek i chałwy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - 100g margaryny zwykłej
    - 100g masła
    - 3 łyżki oleju kokosowego
    - 200g chałwy waniliowej
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 cukry waniliowe
    - 1/2 buteleczki aromatu śmietankowego
    - 1/2 szklanki cukru pudru

    DODATKOWO:
    - tabliczka mlecznej czekolady
    - 30g pokruszonej chałwy

Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść, następnie formować małe kuleczki, które wykładamy na blachę i delikatnie przygniatamy, tak aby ciastko miało grubość ok. 1 cm.
    Czekoladę kroimy na drobną kostkę. Do ciastek wbijamy kawałki czekolady i pokruszoną chałwę.
    Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy