Świetna przekąska między posiłkami w domu lub do pracy,pyszne na zimno jak i na ciepło.
60 min
Składniki:
2 szklanki maki pszennej
200 g margaryny
4 łyżki gęstej śmietany
2 żółtka
2 cebule średniej wielkości
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g pieczarek
200 g startego sera żółtego
2 łyżki masła
olej
mak do posypania
Ciasteczka cebulowe z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić i drobno pokroić,na patelni rozgrzać masło,wrzucić pieczarki i dusić do miękkości doprawić do smaku sola i pieprzem,przestudzić.
Cebule obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju,przestudzić.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,dodać margarynę,śmietanę,żółtka i zeszkloną cebulę i zagnieść ciasto,następnie rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką okrągłe koła,ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i dnem literatki zrobić w każdym ciastku spore wgłębienie,do wgłębień włożyć po 1 łyżce farszu i posypać startym serem,brzegi wokoło oprószyć makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20 minut.
Komentarze