Ciasteczka cebulowe z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetna przekąska między posiłkami w domu lub do pracy,pyszne na zimno jak i na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
    200 g margaryny
    4 łyżki gęstej śmietany
    2 żółtka
    2 cebule średniej wielkości
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g pieczarek
    200 g startego sera żółtego
    2 łyżki masła
    olej
    mak do posypania

Ciasteczka cebulowe z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić,na patelni rozgrzać masło,wrzucić pieczarki i dusić do miękkości doprawić do smaku sola i pieprzem,przestudzić.
    Cebule obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju,przestudzić.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,dodać margarynę,śmietanę,żółtka i zeszkloną cebulę i zagnieść ciasto,następnie rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką okrągłe koła,ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i dnem literatki zrobić w każdym ciastku spore wgłębienie,do wgłębień włożyć po 1 łyżce farszu i posypać startym serem,brzegi wokoło oprószyć makiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy