Churros

0 (0 ocen)

  • 30 min

Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk przygotowany z ciasta parzonego jak na karpatkę, ptysie, smażone na głębokim tłuszczu, posypany dużą ilością cukru. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki

    mąka około 230 g
    masło 30 g
    cukier 1 łyżeczka
    woda 250 ml
    jajka 2 duże
    szczypta soli
    proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
    olej do smażenia
    cukier puder + łyżeczka cukru waniliowego

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Wodę, cukier, masło, proszek do pieczenia zagotować do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Mąkę przesiać i dodać do gotującej wody, garnek zdjąć z palnika, energicznie wymieszać. Garnek ponownie wstawić na palnik na dwie minuty redukując moc, cały czas ucierając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodzić od brzegów rondla. Ciasto przełożyć do miski, i pozostawić do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodawać po jednym jajku, każdorazowo dokładnie zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na rozgrzany olej kłaść churros o długości 10-15 cm, smażyć na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciepłe churros posypać drobnym cukrem lub cukrem pudrem z domieszką cukru waniliowego. Podawać z rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy