Churros to tradycyjny hiszpański smakołyk przygotowany z ciasta parzonego jak na karpatkę, ptysie, smażone na głębokim tłuszczu, posypany dużą ilością cukru. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.
30 min
Składniki:
Składniki
mąka około 230 g
masło 30 g
cukier 1 łyżeczka
woda 250 ml
jajka 2 duże
szczypta soli
proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
olej do smażenia
cukier puder + łyżeczka cukru waniliowego
Wodę, cukier, masło, proszek do pieczenia zagotować do momentu rozpuszczenia masła i cukru. Mąkę przesiać i dodać do gotującej wody, garnek zdjąć z palnika, energicznie wymieszać. Garnek ponownie wstawić na palnik na dwie minuty redukując moc, cały czas ucierając drewnianą łyżką, aż ciasto zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodzić od brzegów rondla. Ciasto przełożyć do miski, i pozostawić do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodawać po jednym jajku, każdorazowo dokładnie zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na rozgrzany olej kłaść churros o długości 10-15 cm, smażyć na rumiany kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciepłe churros posypać drobnym cukrem lub cukrem pudrem z domieszką cukru waniliowego. Podawać z rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze