Chrupiący chleb

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Niezawodny przepis na pieczywo,ten chlebek piekę kilka razy w tygodniu i zawsze wychodzi perfekcyjny,polecam :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -500g mąki
    -300ml ciepłej wody
    -25g drożdży
    -łyżeczka cukru
    -łyżeczka soli,opcjonalnie zioła prowansalskie,czosnek przeciśnięty
    -łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Chrupiący chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę,drożdże,cukier i łyżkę mąki połączyć i odstawić do wyrośnięcia.Dodać do mąki z solą i olejem,wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie lekko wyrobić i przełożyć do foremki lub ułożyc na papierze do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia i piec ok.50-60min.w 200st.C

Porady

zamiast chleba można zrobić bułki.Ja na czas wyrastania ciasta wkładam foremkę do piekarnika nagrzanego do 50st.C na ok 15-20min.potem zwiększam temp.do 200st.C i piekę ok 50min.

Komentarze

Podobne przepisy