Chlebowe mini pizze

0 (0 ocen)

Pyszne chlebowe pizzerinki zasmakują nie tylko wielbicielom włoskiej pizzy.

Składniki:



  • mały okrągły chlebek, może być czerstwy
    duży mięsisty pomidor
    garść liści bazylii
    ząbek czosnku
    szczypta cukru
    łyżka oliwy z oliwek
    kilka kropli octu winnego
    szalotka
    kilka pieczarek
    kilka plasterków salami z przyprawami
    oregano
    ser u mnie cheddar

Chlebowe mini pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chlebek kroimy na 4 - 5 okrągłych blatów pod nasze mini pizze. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do pomidora dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i liście bazylii. Pomidora lekko solimy i pieprzymy dodajemy szczyptę cukru, oliwę i ocet winny. Tak przygotowaną salsą pomidorową smarujemy spody chlebowe. Następnie kładziemy ser, pieczarki i salami. Posypujemy suszonym oregano. Pieczemy około 10 - 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy