Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na jeden bochenek:
4 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju lub oliwy
1/4 szklanki czerwonego ryżu
1/2 szklanki płatków pszennych
Chleb z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż ugotować wg. przepisu, odcedzić i odstawić do wystudzenia.
2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,.
3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano.
Przepis inspirowany ,,Encyklopedią chleba,,
Komentarze