CHLEB Z CZERWONYM RYŻEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na jeden bochenek:


    4 szklanki mąki pszennej
    5 dag świeżych drożdży
    2 płaskie łyżeczki soli
    300 ml ciepłej wody
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oleju lub oliwy
    1/4 szklanki czerwonego ryżu
    1/2 szklanki płatków pszennych

Chleb z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż ugotować wg. przepisu, odcedzić i odstawić do wystudzenia.

    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,.

    3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut piec na samym dole, aby spód wypiekł się na rumiano.
    Przepis inspirowany ,,Encyklopedią chleba,,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy