Chleb mleczny z ryżem

0 (0 ocen)

Mięciutki i wilgotny chlebek na drożdżach z dodatkiem ryżu gotowanego na mleku. Idealny na śniadanie z dżemem lub miodem

Składniki:


  • 15 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    200 g mleka
    50 g masła
    250 g ryżu ugotowanego na mleku
    350 g mąki pszennej typ 650
    50 g mąki żytniej typ 720
    1 łyżeczka soli
    Do posypania: mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb mleczny z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż ugotowany na mleku wystudzić, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.

    Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wrzucić ryż, rozczyn i masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    Następnie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować podłużny bochenek i włożyć do wyścielonej papierem keksówki o długości 20cm.

    Następnie chleb spryskać wodą, posypać makiem i delikatnie przyklepać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

    Wyrośnięte ciasto naciąć dowolnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować