Mięciutki i wilgotny chlebek na drożdżach z dodatkiem ryżu gotowanego na mleku. Idealny na śniadanie z dżemem lub miodem
Składniki:
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
200 g mleka
50 g masła
250 g ryżu ugotowanego na mleku
350 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
Do posypania: mak
Chleb mleczny z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ryż ugotowany na mleku wystudzić, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wrzucić ryż, rozczyn i masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Następnie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować podłużny bochenek i włożyć do wyścielonej papierem keksówki o długości 20cm.
Następnie chleb spryskać wodą, posypać makiem i delikatnie przyklepać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto naciąć dowolnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce.
Komentarze