Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych chlebków, nie potrzeba maszyny, nie używamy siły, nie potrzebujemy dużo czasu, a najważniejsze co potrzebujemy, to duża łyżka do mieszania

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 1 kilogram
    - siemię lniane: 6 łyżek
    - łuskany słonecznik: 6 łyżek
    - otręby pszenne lub żytnie: 1 szklanka
    - sezam: 3 łyżki
    - pestki dyni: 2 łyżki
    - sól: 1.5 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - świeże drożdże: 5 dekagramów
    - woda: 1 litr

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw mąkę, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na sucho.Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (nie dłużej !).Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek.Odstawić jeszcze na 15 minut (nie dłużej !).Piekarnik nagrzać do temperatury 230 ' C, włożyć chleb i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.

Komentarze

Podobne przepisy