To jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych chlebków, nie potrzeba maszyny, nie używamy siły, nie potrzebujemy dużo czasu, a najważniejsze co potrzebujemy, to duża łyżka do mieszania
Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw mąkę, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na sucho.Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (nie dłużej !).Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek.Odstawić jeszcze na 15 minut (nie dłużej !).Piekarnik nagrzać do temperatury 230 ' C, włożyć chleb i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.
Komentarze