Chleb Róża

0 (0 ocen)

Chleb Wspaniały. Nie tylko pod względem kształtu ale i smaku. Każdy płatek tej chlebowej róży kryje w sobie pyszne nadzienie- u mnie serek topiony + szczypiorek.

Składniki:

  • 450-550 g mąki
    15g drożdży
    270 ml mleka i wody (pół na pół)
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    60g masła (roztopić)
    60ml oleju



    pęczek szczypiorku
    ok. 150g serka topionego (można użyć zwykłego twarogu)
    jajko do posmarowania

Chleb róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku z wodą (ciepłym) rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski wrzucamy resztę składników, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • 2. Dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt i ostrym nożem wycinamy mniejsze kwadraciki. Posypujemy serem i szczypiorkiem. Jeden kawałek zwinąć jak różyczkę i ułożyć na środku formy do pieczenia (24cm) posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pozostałe kawałki złożyć na pół i układać dookoła małej różyczki. Tak ułożony chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

    Pieczemy około 40minut w temp 180st.

Porady

Ciasto możemy wyrobić i schować na noc do lodówki, by z samego rana upiec chleb.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy