Chleb pszenno razowy z orkiszem

0 (0 ocen)

Ten chleb został upieczony przez przypadek. Kupując w sklepie orkisz nie zauważyłam , że to ziarno a nie mąka. Ugotowałam go i wyszedł smaczny chleb.

Składniki:

  • 1 szk ziaren orkiszu
    300 g mąki pszennej typ 500
    100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżki miodu płynnego
    1 czubata łyżeczka soli
    4 łyżki oleju rzepakowego
    250 ml letniego mleka

Chleb pszenno razowy z orkiszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno razowy z orkiszem 1. Orkisz ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
    Drożdże wymieszać z miodem do płynnej konsystencji.
    Mleko lekko podgrzać, wlać do drożdży razem z olejem, dosypać obie mąki wymieszane z solą a następnie przełożyć ziarna orkiszu.
    Używając drewnianej łyżki połączyć składniki a potem wyrabiać kilka minut.
  • Chleb pszenno razowy z orkiszem 2. Ciasto oprószyć mąką i zostawić zakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Chleb pszenno razowy z orkiszem 3. Kiedy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego masłem i wysypanego mąką ( jeśli nie mamy garnka można użyć zwykłej blaszki keksowej ).

    Znowu zakryć ściereczką i zostawić w spokoju aż podrośnie.
  • Chleb pszenno razowy z orkiszem 4. Garnek wstawić do piekarnika, nastawić czas na 55 minut a temperaturę na 220 stopni.
    Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić ( ja miałam z tym problem i jadłam jeszcze ciepły ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy