Chleb pełnoziarnisty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowy i prosty chleb pełnoziarnisty.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg mąki pszennej lub razowej
    -1/2 szklanki otrąb pszennych
    -2 łyżki siemienia lnianego
    -5 łyżek ziaren słonecznika
    -2 płaskie łyżki cukru
    -1 płaska łyżka soli
    -5 dag świeżych drożdży
    -0,4 litra letniej przegotowanej wody

Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy rozczyn. 1. Drożdże rozkruszamy , zasypujemy cukrem i zalewamy połową wody . Dokładnie mieszamy i dodajemy 3 łyżki mąki ( z naszego 0,5 kg ). Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 10-15 minut).
  • Mieszamy suche składniki. 2. W czasie gdy rosną nam drożdże , mieszamy w misce suche składniki. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę i dokładnie wszystko mieszamy .
  • Robimy ciasto. 3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość . Keksówkę o wymiarach 30x12 smarujemy olejem i wlewamy wyrośnięte ciasto . Mokrą łyżką wyrównujemy powierzchnię i ponownie przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy góra /dół do 180 stopni .
  • Smacznego. 4. Chleb pieczemy 40 minut . Po upieczeniu wyjmujemy z foremki , skrapiamy wierzch zimną wodą ( skórka będzie chrupiąca) i układamy na kratce w celu wystudzenia .

Porady

Najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy