Chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy , zasypujemy cukrem i zalewamy połową wody . Dokładnie mieszamy i dodajemy 3 łyżki mąki ( z naszego 0,5 kg ). Ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 10-15 minut).
2.W czasie gdy rosną nam drożdże , mieszamy w misce suche składniki. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę i dokładnie wszystko mieszamy .
3.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość . Keksówkę o wymiarach 30x12 smarujemy olejem i wlewamy wyrośnięte ciasto . Mokrą łyżką wyrównujemy powierzchnię i ponownie przykrywamy ściereczką. Piekarnik nagrzewamy góra /dół do 180 stopni .
4.Chleb pieczemy 40 minut . Po upieczeniu wyjmujemy z foremki , skrapiamy wierzch zimną wodą ( skórka będzie chrupiąca) i układamy na kratce w celu wystudzenia .
Komentarze