Chipsy jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Za zwykłymi chipsami nie przepadam, ale jabłkowe to co innego! Wprost je uwielbiam! A odkąd mam suszarkę do owoców i warzyw, to te chrupiące jabłkowe plasterki pojawiają się u nas dość często. Są idealne jako przekąska lub dodatek do domowego musli.

  • 10 godz.

Składniki:

  • jabłka

Chipsy jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych przy pomocy specjalnego przyrządu. Następnie jabłka kroimy w cienkie około 2-3 mm plasterki. Plasterki jabłek układamy na sitach suszarki i suszymy początkowo na najwyższej mocy, a potem na niższej. Suszenie jabłek w mojej suszarce zajęło mi około 14-15 godzin. Czas suszenia zależy od mocy suszarki i grubości plasterków. Gotowe chipsy jabłkowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.

Porady

Najlepiej użyć jabłek odmiany Champion - są słodkie i dość twarde, a podczas suszenia nie ciemnieją. Przed suszeniem plasterki jabłek możemy oprószyć cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy