Chałka "trzy kolory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia.
2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.
3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy.
4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy.
5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się.
6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik gazowy)
Smacznego !
Komentarze