Chałka "Trzy Kolory"

0 (0 ocen)

Troszkę inna chałka niż zwykle, bo kolorowa :) a to za sprawą dodatków jakim są mak i kakao. Polecam wam wypróbować :)

Składniki:

  • Składniki:
    400 gr mąki pszennej
    20 gramów drożdży
    50 gramów stopionego, schłodzonego masła
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    5 czubatych łyżek cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 płaska łyżka ciemnego kakao
    1 płaska łyżka suchego maku
    1 rozbełtane jajo do posmarowania

Chałka "trzy kolory" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę maki. Odstawiamy do ruszenia.
    2. Następnie z mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części.
    3. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i zagniatamy.
    4. Do drugiej części dodajemy mak i również zagniatamy.
    5. Trzecia cześć ciasta pozostawiłam bez dodawania maki gdyż nie lepiło się.
    6. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na koło 30-40min. Potem krotko zagniatamy, formujemy wałeczki i splatamy chałkę. Wkładamy do foremki do napuszenia na jeszcze z 15-20 min. Piekłam w keksówce 10x30 cm w 190 stop. Przez 40min (piekarnik gazowy)
    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy