Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Odkąd pierwszy raz sama upiekłam chleb, nie mogę oprzeć się wypiekowi domowego pieczywa.

  • 2 godz.

Składniki:


  • SKŁADNIKI:

    300 g mąki pszennej
    400 g mąki żytniej
    160 g ziaren słonecznika
    30 g świeżych drożdży
    350 ml wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Obie mąki wymieszać ze sobą w dużej misce.
    W środku zrobić wgłębienie i wlać wymieszana wodę z drożdżami i miodem.
    Zagarnąć mąkę z obrzeży miski, aby zakryć wlana wodę.
    Pozostawić na 15 minut.
    Dodać sól i połowę ziaren słonecznika i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
    Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części.
    Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
    Piec w temperaturze 170 - 180 stopni do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy