Bułeczki ziołowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułki wyszły pyszne,mięciutkie,pulchne i bardzo ziołowe

  • 60 min

Składniki:

  • -50 dag mąki
    -50 g drożdży
    -2 łyżeczki soli
    -1 łyżeczka cukru
    -pół łyżeczki pieprzu
    -250 ml ciepłej wody
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -1 łyżeczka suszonej natki
    -1 łyżeczka suszonej bazylii
    -3 łyżki oleju roślinnego

    Nadzienie:

    -400 g pieczarek
    -3 czerwone cebule
    -pęczek natki pietruszki
    -łyżeczka ziół prowansalskich
    -sól i pieprz do smaku


    -dodatkowo żółtko do posmarowania

Bułeczki ziołowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ymc044 1. Cebulę obierz ,pokrój w kostę,podsmaż na tłuszczu, dodaj pokrojone pieczarki i łyżeczkę ziół prowansalskich,przypraw do smaku solą i pieprzem ,przełóż do miseczki i dodaj poszatkowaną drobno natkę .
  • image-227nc9w 2. .Mąkę przesiej do miski,wkrusz drożdże,wymieszaj,dodaj sól,cukier,olej i wodę,wyrób gładkie ciasto.Następnie dodaj wszystkie zioła i wyrób ponownie.Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętość,przełóż na stolnicę ,przez chwilę wyrabiaj,a następnie rozwałkuj i wykrój 8-10 prostokątów.Na każdy prostokąt nałóż na całej długości farsz i zwiń w rulon.Układaj bułki na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką,każdą bułeczkę natnij i posmaruj żółtkiem wymieszanym z jedną łyżeczką wody.Piecz w nagrzanym piekarniku w temp.180-200 st C przez około 45...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy