Bułeczki ziołowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz ,pokrój w kostę,podsmaż na tłuszczu, dodaj pokrojone pieczarki i łyżeczkę ziół prowansalskich,przypraw do smaku solą i pieprzem ,przełóż do miseczki i dodaj poszatkowaną drobno natkę .
2..Mąkę przesiej do miski,wkrusz drożdże,wymieszaj,dodaj sól,cukier,olej i wodę,wyrób gładkie ciasto.Następnie dodaj wszystkie zioła i wyrób ponownie.Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętość,przełóż na stolnicę ,przez chwilę wyrabiaj,a następnie rozwałkuj i wykrój 8-10 prostokątów.Na każdy prostokąt nałóż na całej długości farsz i zwiń w rulon.Układaj bułki na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką,każdą bułeczkę natnij i posmaruj żółtkiem wymieszanym z jedną łyżeczką wody.Piecz w nagrzanym piekarniku w temp.180-200 st C przez około 45...
Komentarze