Bułeczki ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bułeczki są bardzo smaczne, smakują zwłaszcza mojemu mężowi.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g maki pszennej
    15 g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
    1 łyżeczka cukru
    330 g ciepłego mleka
    1 szklanka pociętego szczypiorku
    3 łyżki oleju
    2 łyżeczki soli
    sezam do posypania

Bułeczki ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy na 10 minut, by ruszyły.
  • 2. W dużej misce łączymy mąkę, sól, olej i szczypiorek. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
  • 3. Ciasto wyjmujemy na lekko podsypany mąką blat, dzielimy na 16 części i formujemy z nich bułeczki (lub na 2 części i formujemy bułki). Wierzchy bułeczek/bułek smarujemy wodą i posypujemy sezamem. Układamy na blasze, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-60 minut. Wyrośnięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 4. Bułeczki pieczemy ok 20-25min. w 180 ºC. Studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy